shutterstock_463646735-2.jpg

duona

Lithuanian. Bread. Boutique.

 
about...

...the Lithuanian bread.

A litván konyha legrégebbi és legalapvetőbb eleme a rozskenyér. Hasonlóan a környező országokhoz, Litvániában is fontos szerepet tölt be a kenyér a mindennapokban, családi és mezőgazdasági ünnepeken, valamint rengeteg hiedelem és varázserő kötődik hozzá. Ilyen például a tűztől való védelem - ezért került minden ház alapjába egy darab kenyér.

 

A litván kenyérnek két alapvető típusát különböztetik meg - az erjesztett és a forrázott eljárással készültet. Előbbi évszázadok óta jelen van a litván kultúrában, elkészítése hosszantartó dagasztással és éjszakán át tartó kelesztéssel jár. Forrázott eljárással készült rozskenyeret a 20. század eleje óta sütnek, ennek elkészítése akár 3 napig is tarthat.

 

A kenyérsütés mindig is kiemelt napnak számított - ha vendég érkezett, meg kellett várnia, míg kisült a kenyér, illetve ezen a napon semmit nem adtak kölcsön a háztartásból, nehogy elvigyék a kenyér ízét. A kenyérsütés minden háztartásban a nő feladata, mely anyáról leányra szállt. A legidősebb lány anyja eszközeivel sütötte meg első kenyerét, melyet a család és a szomszédok is megkóstoltak, ezután a lány hivatalosan is eladósorba került. 

 

Ugyan egyre kevesebben sütnek már otthon kenyeret, de a mai napig tartja magát a mondás, miszerint a kenyér ay aranynál is többet ér.

 

Termékeink megtekintéséhez kattints a tovább gombra.

juoda duona_4045x2664.jpg

DARK BREADS.

Fekete kenyér a legjobb kenyér a világon!

És aki ezt nem kostolta meg - az élete legnagyobb hibáját követte el!

 
 

bővebben...

...rólunk.

Üdvözlünk a duona.hu-n!

 

Nem egy átlagos webshopba tévedtél - itt “a kevesebb több” és a “mennyiség helyett minőség” elve dominál, ami alapvetően fontos a kenyérnél.

 

Mesélhetnénk, hogy a litván pékségek milyen nagy szeretettel és odaadással, a legtisztább forrásvíz és válogatott rozslisztből sütik kenyereinket, de nem fogok. Mert a jó kenyér olyan, mint a jó bor - minden területnek megvannak a maga adottságai, ami a bor - a mi esetünkben a kenyér - karakterét, ízét, illatát adják.

 

Nézz szét és élvezd az ismert ízeket, vagy épp fedezz fel újakat. Ez csak rajtad múlik.

Feliratkozás hírlevelünkre

Követés

©2023 by Bread. Proudly created with Wix.com